Cxense Display
Gå til hovedmeny

Fuglekassekamera

Sjekk opp vår demonstrasjonsside for fuglekassekameraer.


Bla i vår vinterkatalog

Kjøp gavekort!


Ghana      Turen er arrangert 

NoF Travel tur, 20. januar til 6. februar 2018

Pris: 1
Publiser på FaceBook!
Tilgjengelighet: Venteliste
Ghana har blitt det mest populære land for fugleturer i Vest-Afrika ved siden av Gambia. Landet har tropisk skog i sør og savanne i nord. Dette gir et rikt og variert fugleliv i områdene med naturlig skog. Vi legger opp til en 16-17 dagers tur i landet.
Ghana
Varenummer20181

NoF Travel tur til Ghana, januar/februar 2018

Ghana ligger midt blant landene i Vest-Afrika med kyst i sør mot Guineabukta. Landet som tidligere gikk under navnet Gullkysten er engelsktalende og et av de mest stabile og trygge landene i regionen med best infrastuktur. Det har derfor pekt seg ut som det mest aktuelle reisemål for den som vil oppleve naturen og fugleartene i Vest-Afrika. Landet er grovt sett 700 km langt i nord-sør retning og 400 km bredt. Mens den sørlige delen av landet er frodig og har noen gjenværende områder med tropisk regnskog i Upper Guinea Forest, blir det tørrere mot nord og Sahel der busksavanne er mer dominerende. Dette gir landet en variert fauna innenfor et begrenset område. Ca 750 fuglearter er registert i Ghana. Landet har også mange ulike pattedyr med typiske afrikanske arter som elefant.

Vi legger opp til en 16-17 dagers tur med hovedvekt på de sørlige delene av landet der det er her vi treffer flest unike arter for regionen. Mange av artene helt nord i landet er Sahelarter som er vanlige over et større område, og dermed sikkert ikke så spennende for alle de som har vært i Gambia på fugletur. Den mest spesielle arten vi er ute etter på turen vil være gulhodegrottefugl, mens utkikksplattformene og gangbroene i trekronene i Kakum nasjonalpark nok vil være en topp hva naturopplevelse angår. Som for fjorårets tur samarbeider vi med Robert Oteng-appau og hans selskap på denne turen. Robert har blant annet jobbet i Kakum NP i 10 år.

 
  TUROVERSIKT  
  Reisebeskrivelse  
  Pris  
  Antall deltakere  
  Transport  
  Reisetidspunkt  
  Overnattingsfasiliteter  
  Mat  
  Vær  
  Fotografering  
  Helse  
  Nødvendig utstyr  
  Annet - Visum  
  Påmelding  
  Turleder  
  Artsliste  
  Reisevilkår  
     

 

Turen dag for dag

Under følger et forventet dag til dag program. Det endelige programmet kan avvike noe. Programmet baserer seg på tilsendt forslag fra vår lokale samarbeidspartner. Dette programmet på engelsk som er betydelig mer detaljert på alle fugleartene man kan se i de forskjellige områdene kan du laste ned her.

Dag 1: Vi ankommer Accra med fly fra Oslo på kvelden der vi møter vår guide og overnatter.

Dag 2: Sør-kysten
Neste morgen reiser vi mot vest langs kysten der vi besøker Sakomono coastal salt lagoons. Dette er et område med vade- og våtmarksfugler med overvintrende arktiske vadere og andre arter som brakksvaler og kittlitzlo. Vi stopper også ved Winneba plains som har gressletter og spredte treklynger. Dessverre er lokaliteten noe nedbygd og ødelagt i forhold til tidligere (om man leser rapporter), men det er allikevel et bra stopp. På ettermiddagen ankommer vi Hans Cottage der vi overnatter. Stedet har en egen liten sjø med kolonier av bl.a.natthegrer og langhaleskarv. Her overnatter vi to netter som utgangspunkt for våre turer til Kakum National Park.

 


Dag 3-5: Ankasa National Park
Vi benytter to dager til fuglekikking i Ankasa Forest Reserve. Mulige arter her er blåstruperåke, langhalehauk, brunkinn- og langhaletoko.
Hvithalemaurtrost, svartkinnhjelmvarsler, flekkbylbyl, blånebbastrild i lag med myriader av andre kvalitetsarter. Vi vil også her forsøke å få sett mange av de sjeldne og spesielle skogsartene som det ikke er noen særlig mulighet for å se i Kakam National Park. Blant artene vi kan håpe å se er mahogniand, jungelisfugl, småløvtimal, gulstrupeskjeggbylbyl, hvitbrystperlehøne, elvefluesnapper og kratthalegjøk. Bare navnene her forteller en hel del om hva slags skog vi besøker.

Vi vil også forsøke å se om vi kan få med oss noen av de vanskelige og sjeldne nattartene brunnattravn, billehubro og herkuleshubro. De vil være mulige
å finne på dagleie eller aktive etter mørkets frambrudd, men vi bør ikke uten videre har store forhåpninger til å få så mange av disse.

Dag 6-7: Kakum National Park
En av de viktigste gjenværende skogsområdene med "Upper Guinea Forest". Ikke bare har dette området en rekke Vest-afrikanske endemer, men også afrikas eneste "canopy walkways". Spekatakulære plattformer og gangbroer i trekronene, som i seg selv er en opplevelse, men først og fremst ypperlig for å få se mange av skogens fugler i og over løvverket. Artslisten vil bli lang. Tre arter papegøyer: gladiatorpapegøye, jako og rødpannepapegøye finnes i skogen. Kjempeturako, jungelhalegjøk, hvithodekakelar, og den vakre rustsidebrednebben er andre mulige godbiter. Hornfugler er det mange av, og de er flotte å se fra gangbruene. Svarthornfugl, høvdinghornfugl, gråkinnhornfugl, langhaletoko og brunkinnhornfugl er mulige,men vi får neppe se alle. Blant de mindre fuglene er det mange vakre arter. Praktperleskjeggfugl, bronsespett, skogskvett, hvitbrystalete, varzeatyrann, svartkinnhjelmvarsler, asurlarveeter, rustdunsanger, og blånebbastrild er noen av disse. Det er flere pattedyr i Kakum, og det er ikke uvalig å se Lesser Spot-nosed Monkey og Ursine Colobus fra gangbruene. Og så er det rovfugler. Treplattformene gir store muligheter for å se rovfugler og det er mange arter av dem i Kakum.

 
     


Dag 8: Assin Fosu
Vi har en siste morgen i Kakum før vi reiser nordover til Assin Fosu. På ettermiddagen beveger vi oss inn i den kuperte regnskogen og finner hulene der gulhodegrottefuglen holder til. Her vil vi sitte tilbaketrukket og vente for å se de ekstremt sjeldne og karismatiske fuglene når de kommer inn for natten. Forhåpentligvis ett av turens høydepunkter.

 

   


Dag 9-12: Mole National Park
Fra regnskogsområdene i sør endrer landskapet seg til tørrere og mer åpen busksavanne "The Guinea Savannah Belt". Fugleartene endrer seg tilsvarende og stiperåke, sahelråke og hvithoderåke dukker opp på ledninger og i toppen trær, sammen blant annet mørksanghauk. Om kvelden ankommer vi vårt fantastiske hotell i Mole nasjonalpark som ligger på toppen av en klippe med oversikt over et vannhull inne i parken. Her blir vi tre netter.

Liggende over savannen med panorama over slettene med elefanter, antiloper, vortesvin, bavianer og apekatter er Mole en park som gir følelsen av klassisk safari. Her er det fint og se gribber og rovfugler, mens de vakre solfuglene besøker blomster og trekronene i omegn. Listen av Sahelarter i parken er lang, og fuglene er flotte å se i det åpne landskapet. Hvitstrupefrankolin, svartbuktrappe, hornravn og hausagressanger er noen av de mer sjeldne artene i området vi vil prøve på. Også finnes det vimpelnattravn og storflodugle her også. Vi kan håpe.

 

 
     Dag 13-14: Bobiri Forest Reserve - Atewa Mountains
Sørover igjen fra Mole, øst for Kumasi ligger Bobiri Forest Reserve. En skog med mange sommerfugler og fuglearter. Vi tar en morgen her langs skogstiene for å se etter spesialteter som jungelhauk, rødbrysthauk, narinatrogon, blåhodedue, brundvergtoko and the glansdrongo. Artslisten er her mye lik Kakum, men overraskelser kan man alltid håpe på! Arter som er sett i området tidligere er blant annet flaggermusglente og skiferdue.


Dag 14-16: Atewa Mountains
Om kvelden reiser vi til Atewa mountain range, som er en av få områder i Ghana der vi kan finne den fantastiske brunryggbieteren. Også i Atewa er samfunnet av skogsfugler ikke ulikt det vi så i Kakum, men en del arter er lettere å se, slik som bronsenakkedue, kakaoisfugl, svarthetteapalis, gråbukmonark, olivenfluesnapper, trekronebatis, rødhalspløseøye, rustbremløv- og bruntimal, triadebuskvarsler og den flotte grønnastrilden for å nevne noen. Vi blir to netter i Tafo.

Om ettermiddagen returner vi til Accra og besøker Aburi Botanical Gardens på veien der vi kanskje vil se boababseiler, purpurglansstær, grønnhodestær og vestmaskevever.

   

 

Dag 17: Shai Hills Reserve.
Siste formiddag tar vi en halv dags tur til den åpne savannen i Shai Hills Reserve. Her finnes striperåke og hvithoderåke, svalebieter, bloddråpeskjeggfugl og rødvingelarveeter. Siste sted vi besøker er Sakumono Lagoon der vi kan se arter som skyggehegre, afrikaskjestork, damsnipe. Både kongeterne og rosenterne har overnattingsplasser her, mens gulstrupepiplerke opptrer i gressengene.

Om kvelden drar vi til flyplassen og reiser hjem i løpet av natten.


Pris
Dette vil bli tur nummer to til området etter turen i februar 2017. For den turen er prisen satt foreløpig til ca.38000,- pr deltaker. Eventuelt justert pris vil gis før endelig påmelding ved utsendelse av depositumkrav. Ikke inkludert i prisen er visum, reiseforsikring, lommepenger, alkoholholdig drikke til måltider og eventuelt driks. Tillegg for enkeltrom.

Antall deltakere
Det er satt et tak på 11 deltakere inklusiv norsk reiseleder. I tillegg kommer lokale sjåfører og guider.

   Reisetidspunkt
Avreise 20. januar, ankomst retur Gardermoen 6. februar 2018. Turens offisielle start og slutt er ved Oslo lufthavn.

Transport 
Fly fra Oslo lufthavn til Accra. Transport med romslig minibuss (Toyota Coaster) i Ghana.

Overnattingsfasiliteter 
Hoteller med normal standard.

Mat 
Mat og drikke (ex.mineralvann/alkohol) er inkludert på hele turen. En del frokoster i felt for å slippe å vente på hotellfrokost (få med de beste timene om morgenen)

Vær 
Sol og varme. Sol men litt fuktigere klima i sør (28-30 grader) og tørrere (30-40 grader) i nord. Vi går nok ofte i skyggen midt på dagen.

Fotografering
Ikke prioritert aktivitet på denne turen, men det vil være gode muligheter for fotografering på de ulike lokalitetene vi besøker.

Helse 
Anbefalte vaksiner Turisme: Hepatitt A. Hepatitt B. Difteri, stivkrampe, kikhoste og polio. Det kreves gulfebervaksine, og vaksinasjonskort må fremvises ved innreise. Malaria tabletter anbefales i hele landet. Ellers ingen spesielle anmerkninger men man bør være forberedt på mageproblemer og ha en generell ok helse og tåle varmen. Solkrem, myggmiddel, antibac og våtservietter anbefales.

Nødvendig utstyr 
Pass, reiseforsikring, turistvisum og kikkert. Teleskop og kamera om du har. Hodeplagg mot sol. Lette heldekkende klær.  


Annet
Nordmenn må ha visum til Ghana. Visum kan, ifølge offisielle reiseråd fra Ghana, ikke anskaffes ved ankomst eller grenseovergang. Visum kan søkes ved Ghanas ambassade i København. Vi kommer tilbake med nærmere informasjon omkring visumkrav og dokumentasjon som trengs i forbindelse med dette.
På grunn av forsendelse mm er visumprosessen relativt dyr. (deltakerne betalte ca 1700 kr i 2017)

Dette er en «all inklusive» tur med en lokal guide. På slike turer velger vi hoteller et beliggenhet nær eller i nasjonalparker og rike naturområder. Ikke alle slike steder har optimale hoteller. Ghana har god standard til å være Vest-Afrika, men uforutsette ting kan skje og løsningene på dem er ikke alltid like raske eller optimale som i Norge. Med godt humør og litt fleksibiltet hos deltakerne og ledelse, ordner det meste seg til slutt.

Sikkerhet/Politikk
Området regens som trygt uten alvorlige konflikter. Se regjerningen.no

Påmelding 
Påmelding hos Natur og Fritid. Først til mølla gjelder.


Turleder
Jan Erik Røer har vært turleder på flere turer i Afrika, deriblant tre turer til Senegal og Gambia i 2014,-15 og -16 og Ghana. Han har også vært på Madagaskar og i Sør-Afrika. Jan Erik har god kunnskap om turrarangementer generelt som ansvarlig for NoF Travels turprogram og daglig leder av Natur og Fritid.

 
Reisevilkår

NOF Travel reisevilkår (trykk på link)

Om det er noe du lurer på i forbindelse med turen, ta kontakt med Jan Erik Røer, janik@naturogfritid.no (telefon 90837471).

Litteratur

Birds of Ghana - Ny god guide.


Nof Travel

Klikk her for å vise alle varer på tilbud!

10 mest solgte varer
Nikon Sportstar EX 8x25 DCF Sky-Watcher Mercury 705 AZ3 m/vendeprisme
Nikon Aculon A211 zoom 10-22x50 Swarovski Objektivdeksel til EL50
Kamuflasje stoltelt Kamuflasjetelt - Photo Hide Buteo Mark II
Swarovski Objektivdeksel til EL42 og SLC42 Buteo Snoot / Lenscover
Nikon Monarch 5 8x42 Nikon Aculon W10 8x21 Gul
4 mest solgte bøker
Himmelkalenderen 2019 Fuglesang (kompakt)
Gyldendals store fugleguide (myk perm) Maur i Norge
4 mest solgte optikk
Nikon Sportstar EX 8x25 DCF Sky-Watcher Mercury 705 AZ3 m/vendeprisme
Nikon Aculon A211 zoom 10-22x50 Nikon Monarch 5 8x42

Facebook

Følg Natur og Fritid på
facebook.com/naturogfritid

Twitter

www.twitter.com/naturogfritid


--