Cxense Display
Gå til hovedmeny

Fuglekassekamera

Sjekk opp vår demonstrasjonsside for fuglekassekameraer.


Bla i vår vinterkatalog

Kjøp gavekort!


Extremadura, Spania      Turen er arrangert 

NoF Travel tur, januar 2018

Pris: 1
Publiser på FaceBook!
Tilgjengelighet: Venteliste
Extremadura er en av Europas mest kjente og viktige fuglelokaliteter. Her er fuglelivet rikt året rundt. Om vinteren dominerer tranene som har kommet hit fra våre områder. Vi besøker det unike kulturlandskapet med byen Trujillo en uke med rolig tempo.
Extremadura, Spania
Varenummer20182

NoF Travel tur til Extremadura, 22.–29. januar 2018

Extremadura-provinsen midt i Spania er viden kjent for sitt fantastisk rike fugleliv. På denne turen møter vi våre traner på vinterkvarteret, hvor mer enn 140 000 overvintrer.

Dette er også tiden for å se mange vadere. Mange rovfuglarter begynner med revirhevding, og er mer eksponert enn ellers på året. Vi får se munkegribb, stortrappe, iberiaørn og kanskje også sultanhøne.

 
  TUROVERSIKT  
  Reisebeskrivelse  
  Pris  
  Antall deltakere  
  Transport  
  Reisetidspunkt  
  Overnattingsfasiliteter  
  Mat  
  Vær  
  Fotografering  
  Helse  
  Nødvendig utstyr  
  Påmelding  
  Turleder  
  Artsliste  
  Reisevilkår  
  Nettressurser  
     

 

Turen dag for dag


Dag 1 - Mandag 22. januar

Avreise Oslo lufthavn Gardermoen kl. 06.35. Fremmøte 2 timer før. Mellomlanding i Brussel, og ankomst Madrid lufthavn Barajas kl. 11.50.

På flyplassen blir vi møtt av vår lokale guide, Martin Kelsey, som blir med oss hele uken. Det er også familien Kelsey som står for overnatting og god spansk mat, på deres sted El Recuerdo.

Vi drar så litt nord for Madrid, hvor vi møter Eva Banda fra Enara biologiske forskningssenter. Vi får overvære ringmerking, og får stifte detaljert kjennskap til mange spanske fuglearter.

Her blir det også lunsj ute i det fri.

Mot ettermiddagen kjører vi så til Pago de San Clemente i Extremadura, og vårt bosted Casa Rural E Recuerdo, en drøy mil fra tettstedet Trujillo. Her blir vi boende under hele turen. Kjøreturen tar rundt tre timer.
Monfragüe. Foto: Martin Kelsey.

Dag 2 – Tirsdag 23. januar
Etter frokost kjører vi til den berømte nasjonalparken Monfragüe. Her er verdens tetteste hekkepopulasjon av munkegribb. Parken har også flere store kolonier med gåsegribb, og ved denne årstiden er reirbygginga i full sving.

Vi besøker også en lokalitet for iberiaørn. Det blir også gode muligheter for å se haukørn. Blant spurvefugler bør vi kunne få med oss blåtrost, klippespurv og steinspurv.
Lunsj det fri, og vi blir her hele dagen.


Dag 3 – Onsdag 24. Januar
Formiddagen ser vi på fugl på slettene sør for Zorita. Det åpne landskapet gir muligheter for å se både stortrappe og dvergtrappe. Av andre spennende arter bør vi kunne se svartbuksandhøne og triel. På slettene er også store mengder kalanderlerke og kornspurv.

Etter lunsj i det fri drar vi til det nærliggende Allcollarín-dammen. Denne store dammen huser store mengder av overvintrende ender samt våtmarksarter som svarthalsdykker, svartstork og skjestork. Det åpne skoglandskapet rundt er fint for å se krattopplerke og blåskjære.

Stortrappe. Foto: John Hawkins

Dag 4 – Torsdag 25. januar
I dag fokuserer vi på våre overvintrende traner på det bevannete jordbrukslandskapet i det sentrale Extremadura. Denne lokaliteten har det største antallet overvintrende traner i hele verden. Om lag 140 000 traner overvintrer i Extremadura, normalt i flokker på 1000 til 2000 individer. Vi vil se store mengder middelhavsspurv, og eksotiske fugler som de innførte, men forvillete artene tigerastrild og vatreastrild. Av rovfugl kan vi forvente bra med myrhauk og her er det også muligheter for å se svartvingeglente.

Lunsjen inntar vi i det fri, ved den spektakulære klippene ved Puerto Peña, hvor vi har gode muligheter til å se haukørn. På ettermiddagen returnerer vi til traneregionen og besøker traneinformasjonssenteret i Moheda Alta.


Dag 5 – Fredag 26. januar
Tilbake til steppene, denne gang mellom Trujillo og Cáceres. Også her ser vi etter stortrappe og dvergtrappe, samt både hvitbuksandhøne og svartbuksandhøne. Området er spesielt bra for å se ørner på denne årstiden, og her er mengder av småfugl.

Lunsj i det fri, ved en vakker liten elv.

Ettermiddagen tilbringer vi i byen Trujillo. Foruten at vi kan se en del urbane fugler, har Trujillo en kulturelt spennende historie. Her møter vi den lokale guiden Marco Mangut, en sprudlende fyr full av entusiasme, som tar oss med på en historisk vandring gjennom byen.

Svartbuksandhøne. Foto: John Hawkins

Dag 6 – Lørdag 27. januar
Formiddagen skåder vi fugl på risfeltene sørvest fra Trujillo. Også her kan vi se traner, men området er spesielt bra for overvintrende og trekkende vadere. Vi får se mengder av svarthalespove på trekk, et syn vi ikke kan oppleve i Norge.

Etter den sedvanlige lunsjen i det fri drar vi til Sierra de Montánchez, hvor vi stopper i en liten by hvor prøve å finne overvintrende alpejernspurv.

 

Dag 7 – Søndag 28. januar
Denne dagen kjører vi til Arrocampo-dammen, nordøst for Trujillo. Rundt dammen er en omfattende våtmarksvegetasjon, ideelt for arter som sultanhøne, overvintrende dvergrørdrum, pungmeis og «vår egen» blåstrupe. Lokaliteten er utmerket for å se svartvingeglente sivhauk og andre rovfugler.

Etter lunsj i det fri besøker vi et skoglandskap for diverse skogarter, som kortklotrekryper.

Utsikt fra Trujillo. Foto: Håkan BillingDag 8 – Mandag 29. januar
Etter frokost returnerer vi til Madrid.

Fremme i Madrid møter vi noen lokale fuglefolk, og spiser middag på en trivelig spansk restaurant. Klokken 15 kjører vi til Madrid lufthavn Barajas.

Avgang kl. 17.45. Mellomlanding i Brussel, og ankomst Oslo lufthavn Gardermoen kl. 23.00.

Merk: Programmet kan endres ut fra værforhold og hvor de mest interessante fuglene holder til.

Munkegribb. Foto: John HawkinsPris
Vi mangler foreløpig oppdatert info om priser for 2017, men prisantydning er ca 15.000.

Dette er en «all inclusive»-tur med lokal guide.

I prisen inngår fly tur-retur Oslo, lokal transport, ringmerking, lokal guide, guide i Trujillo, transport med 2 biler med god plass, overnatting i dobbeltrom (noen rom har dobbeltseng, noen separate senger), alle måltider inklusive en drikke per måltid. Mat på fly og flyplasser er ikke inkludert.


Maks antall deltakere
10 deltakere pluss turleder og lokal guide

Reisetidspunkt
Mandag 22. januar til mandag 29. januar 2018.

Transport 
Fly Oslo lufthavn Gardermoen til Madrid lufthavn Barajas. Lokal biltransport.

Vårt overnattingssted El-Recuerdo. Foto Håkan Billing

Overnattingsfasiliteter 
Enkel standard i pittoreske omgivelser på den lokale guidens Casa Rural El Recuerdo. Innlosjering i dobbeltrom. Noen rom har separate senger, og noen rom har oppredbar sofa i tillegg. Enkeltrom er ikke mulig.

Mat 
Tre måltider per dag, inklusive én drikke per måltid (mineralvann, øl eller vin). Mat på fly og flyplasser er ikke inkludert. Deltakere som ønsker spesialkost eller har allergier må oppgi dette ved påmelding.
Alcollarín. Foto: Martin Kelsey.


Vær 
Temperaturen i Extremadura ligger i januar på rundt 10 til 15 grader. I kalde perioder kan temperaturen synke til 4 grader. Den relative fuktigheten er høy, rundt 80, og Extremadura har i gjennomsnitt 7 regndager i januar.

Fotografering
Fotografering er ikke prioritert, men det blir mange muligheter til å ta bilder

Helse & sikkerhet
Spania har ingen forholdsregler om helse. Vi understreker at NoF Travel anser at personlig helse og vaksinestatus er den enkeltes ansvar. Det kan bli noen gåing, men ikke lange turer. Noen stier er steinete, og det kan være vått og glatt på bakken.

Vedrørende sikkerhet og politikk regnes Spania som trygt uten konflikter.

 

Haukørn. Foto: John Hawkins

Nødvendig utstyr 
Reiseforsikring og pass. De fleste steder tar kredittkort, men det kan være lurt å ha med noe Euro. Kikkert er nødvendig, teleskop er å anbefale i tillegg. Gyldendals store fugleguide passer ypperlig. Husk notatblokk og penn. Gode feltklær og ordentlige tursko! Ta med regntøy. Liten tursekk til lunsjpakke og drikke anbefales. Ta gjerne med kaps eller feltlue.

Påmelding 
Hos Natur og Fritid AS. Først-til-mølla-prinsippet gjelder.

Storke-hotell. Foto Håkan Billing.

Turleder
Håkan er leder for Norsk Ornitologisk Forening, Oslo og Akershus. Han har arrangert mange lokale turer og samlinger, og har i en årrekke arrangert og guidet våre turer i Norden (Hornborgasjön, Falsterbo, Öland, Skagen). Håkan har vært på flere turer i Madrid og Extremadura, og kjenner den lokale guiden godt.


Om det er noe du lurer på i forbindelse med turen, ta kontakt med reiseleder Håkan Billing på hakan@naturogfritid.no (telefon 90060389).

 NoF Travel reisevilkår finner du her (trykk på lenke).

Håkan Billing i felten i Extremadura.Litteratur
Gyldendals store fugleguide

Bøker fra Extremdura hos Natur og Fritid.

Nettressurser
http://birdingextremadura.com
http://casaruralelrecuerdo.com (Casa Rural El Recuerdo)
http://enara.org

Ansamling av traner. Foto: Martin Kelsey.

Tranesenteret. Foto Håkan Billing.

Trujillo. Foto: Håkan Billing. Martin Kelsey. Foto: Håkan Billing

 


Nof Travel

Klikk her for å vise alle varer på tilbud!

10 mest solgte varer
Nikon Sportstar EX 8x25 DCF Sky-Watcher Mercury 705 AZ3 m/vendeprisme
Nikon Aculon A211 zoom 10-22x50 Swarovski Objektivdeksel til EL50
Kamuflasje stoltelt Kamuflasjetelt - Photo Hide Buteo Mark II
Swarovski Objektivdeksel til EL42 og SLC42 Buteo Snoot / Lenscover
Nikon Monarch 5 8x42 Nikon Aculon W10 8x21 Gul
4 mest solgte bøker
Himmelkalenderen 2019 Fuglesang (kompakt)
Gyldendals store fugleguide (myk perm) Maur i Norge
4 mest solgte optikk
Nikon Sportstar EX 8x25 DCF Sky-Watcher Mercury 705 AZ3 m/vendeprisme
Nikon Aculon A211 zoom 10-22x50 Nikon Monarch 5 8x42

Facebook

Følg Natur og Fritid på
facebook.com/naturogfritid

Twitter

www.twitter.com/naturogfritid


--