Cxense Display
Gå til hovedmeny

Fuglekassekamera

Sjekk opp vår demonstrasjonsside for fuglekassekameraer.


Bla i vår vinterkatalog

Kjøp gavekort!


Honduras      Turen er arrangert 

NoF Travel tur februar/mars 2018

Pris: 1
Publiser på FaceBook!
Tilgjengelighet: Venteliste
Honduras er ennå ikke er oppdaget av masseturismen har landet et vell av urørt natur – et paradis for en naturelsker. Vi starter vår tur i San Pedro Sula og besøker mange forskjellige habitater i løpet av vår 14 dager lange reise.
Honduras
Varenummer20184

I tillegg vil vi besøke mayaruinene i Copan når vi først er nær en så spesiell arkeologisk severdighet (UNESCO verdensarv) og vi vil få en mulighet til en avslappende badedag på en vakker, hvit havstrand.

NOF-Traveltur til Honduras, vinter 2018

Honduras ligger i hjertet av Mellom-Amerika. Hovedstaden heter Tegucigalpa mens det økonomiske senter er i den nest største byen, San Pedro Sula, der vi skal starte og avslutte vår tur. Landet er berglendt og skogkledt og har en kyst i nord, mot Karibhavet, og en liten kyst mot Stillehavet i sør (Fonsecagolfen). Det høyeste fjellet, Cerro de las Minas i Celaque NP, er på 2849moh. Fjellsidene har en hel rekke vegetasjons- og habitattyper; regn- og tåkeskoger, løv- og furuskog. Kysten har mangrove og sandstrender. Diversiteten er stor, hele 776 fuglearter er påtruffet på et landareal 1/3 av det norske. Som tidspunkt velger vi oss vinteren da klimaet er best og vi får også med oss en del nord-amerikanske trekkgjester.

Siden Honduras ennå ikke er oppdaget av masseturismen har landet et vell av urørt natur – et paradis for en naturelsker. Vi starter vår tur i San Pedro Sula og besøker mange forskjellige habitater i løpet av vår 14 dager lange reise. I tillegg vil vi besøke mayaruinene i Copan når vi først er nær en så spesiell arkeologisk severdighet (UNESCO verdensarv) og vi vil få en mulighet til en avslappende badedag på en vakker, hvit havstrand.

 

 
  TUROVERSIKT  
  Reisebeskrivelse  
  Pris  
  Antall deltakere  
  Transport  
  Reisetidspunkt  
  Overnattingsfasiliteter  
  Mat  
  Vær  
  Fotografering  
  Helse  
  Nødvendig utstyr  
  Annet - Visum  
  Påmelding  
  Turleder  
  Artsliste  
  Reisevilkår  
     

 

Turen dag for dag

Dag 0: Avreise Oslo lufthavn Gardermoen.

Dag 1
Vi plukkes opp på flyplassen i San Pedro Sula av våre lokale turledere og kjører rett vestover til den sjarmerende byen Copan. Vi rekker trolig litt kjapp fuglekikking omkring hotellet og en kveldstur i den brosteinsbelagte byens gater.   

Dag 2
Copan innbyr til en perfekt kombinasjon av fuglekikking på formiddagen og arkeologiske severdigheter på ettermiddagen. Rustbrynvireo, rustnakkesmett, stripehodetreløper, gulstrupeeufonia og mange flere arter vil vi finne her. Mayaruinene står på UNESCOs verdensarvliste og må oppleves. Gidder man det ikke så venter man bare i området med kikkerten klar for overflyvende flammetrupial og parakitter mm.

   Bronseisfugl

Dag 3
Copan ligger i en frodig dal omkranset av bølgende åser. Vi kjører opp disse åsene langs Ruta La Laguna San Fransisco. Vi stopper for fagertrogon og flere arter eufoniaer, mayaspett samt trekkgjester som spurver, parulaer og myggsmett nordfra. Frokost og lunsj i felt.

Dag 4
I dag blir det fuglekikking langs Copanelven som gir oss flotte muligheter for flere arter isfugler, frøetere, trupialer og parulaer etc. Etterpå kjører vi opp til Hacienda San Lucas for lunsj med et fantastisk skue utover Copandalen. Haciendaen ligger i en furu- og eikeskog som huser arter som fagertrogon, elfenbeinstreløper og skjæreskrike. Etter lunsj reiser vi til en liten kolonitidsby – Gracias.

   Blåisseklorofonia

Dag 5
Tidlig opp for å komme inn i Celaque NP. En av spesialitetene her er den sjeldne, flekkete, zapotekvaktelen, men den er ikke lett å få se. Her er også kongekondor, krattvaktel, asurkronekolibri f.eks. Etter lunsj i byen leter vi etter Honduras’ eneste egentlige endem, den utrolig vakre honduraskolibrien. Regionen er også kjent for en rekke andre arter som hører til i litt tørrere landskap, som stripegjøk og turkisbrynmotmot. Langs Rio Grande vil vi se etter våtmarksfugler som grønnrygghegre, isfugler og svartfibi.


Dag 6
Skjult i de vakre furuskogene i det sørlige Lempira vil vi besøke kaffeplantasjen Finca Santa Elena. Dette er den eneste kaffeplantasjen som dyrker kaffe innunder furutrærne, da blir det også naturens egen vanningssystem (vann drypper fra furutrærne). Store deler av gården er urørt natur og en fuglekikkers drøm. Etter fuglekikkinga på gårdens område spiser vi lunsj, og drikker kaffe(!), på gården. Deretter kjører vi til den vakre innsjøen Yojoa.

   Honduraskolibri

Dag 7
Fuglekikking i La Fuente de Vida i Santa Barbara-fjellene. Her går det stier fra jordbrukslandet og opp i tåkeskogen ovenfor landsbyene. Det blir en del gåing i dag mens vi ser etter ornatskogørn, praktketsal, løvgranskere og kolibrier. Sen lunsj hos de lokale før vi omsider returnerer til hotellet hvor man kan slappe av etter dagens strabaser og/eller kikke omkring i nærområdene for mere fugl.


Dag 8
Fuglekikking på morgenen fra båt på Yojoa-sjøen. Vi følger en kanal og langsmed sjøens nordlige bredd for å komme så nær våtmarksfuglene som mulig. Dette vil gi oss unike muligheter til å få se pygme- og tykknebbrørdrum, gråkinntigerhegre og en mengde arter parulaer og tanagarer. Senere drar vi til sjøens sørside og La Ensenada. Kombinasjonen av høye trær og våtmark gir en ekstremt rik fuglefauna. Se etter tanagarer, trupialer, parulaer og vireoer i massevis. Her er også hegrer, flekkrikse, maskeand og plystreender. 

   Montana Barbara

Dag 9
Vi reiser i dag nordover, men gjør en stopp i Eco-Finca Luna de El Puente, en gård med eget naturreservat. Her har de laget stier som muliggjør fuglekikking i skogen. Vi skal se etter nordpoto, grønnskrike, dvergmotmot, gullhalekolibri, hvitkappemanakin og gulnebbkasik. Lokal lunsj på gården før reisen går videre til byen La Ceiba på den honduranske nordkysten. Byen er oppkalt etter kapoktreet/silkebomullstre (Ceiba) som ga skygge til folket.

Dag 10
I praktfulle omgivelser i Pico Bonito NP er det et utrolig variert sett av fuglearter slik som f.eks stor- og småtinamu, svartørespett, brunpannemotmot, trogoner, papegøyer, tyranner, vakre manakiner og drøssevis andre arter. Lunsj på ecolodgen i nasjonalparken, men vi bor i byen La Ceiba.

   Kongekondor


Dag 11
Fuglekikking i Rio Santiago NR, kjent som Honduras’ kolibriparadis. Her henger det kolibrimatere som kan tiltrekke seg innpå et snes arter kolibrier. Imidlertid, før vi gjør kolibriskuet klatrer vi opp i åsen for å se etter gulgumpattila, svarthodetrogon, brilleugle, tinamuene og mange mange flere. Etter lunsj rusler vi fortsatt rundt på stiene i de mer lavereliggende delene av området.

Dag 12
Dagen i dag blir spesiell. Vi skal til mangroveskogen Cuero y Salado NR. For å komme dit entrer vi Honduras’ eneste tog, en rest fra tiden som bananrepublikk da de fraktet bananer på toget. Fra det saktegående toget vil vi få glimrende fuglekikkermuligheter til f.eks. bronseibis, flaggermusfalk, trupialer og karakaraer. Fra besøkssenteret går vi om bord i en båt som frakter oss ut på tidevannskanalene i mangroveskogen. Her finnes bl.a sverdhegre, hvitpannedovenfugl, isfugler og maurvarslere.

Dersom vi rekker en stopp i den botaniske hagen i Lancetilla så gjør vi det. Hagen har et arboret og et område for opprinnelig natur og huser mange fuglearter; rødgumptanagar, svartkappetrupial, akselerandospurv f.eks. Middag i den lille kystbyen Tela ved Karibhavet som blir vår siste stopp.

 
   Cuero y Salado      Sommerfugl med ugleøyne

 

Dag 13
På morgenen vil vi bli plukket opp av en båt som bringer oss ut til Punta Sal i Jeanette Kawas NP ved Karibhavets kyst. Her kan man drive med fuglekikking blant krabbene på stranda. Det er jo gjerne sjø- og strandfugler å se i slikt miljø; brunsule, flodskarv, brunpelikan, kongeterne, piplo og amerikasandlo. Eller man kan kikke i lagunen innenfor sandtangen etter slangehalsfugl, svartkronestylteløper, saksenebb, flere hegrearter, kullvåk og montezumaoropendola. Alternativt kan man slappe av på stranda og bade. De fleste får sikkert tid til begge deler. Det blir fisk til lunsj i nasjonalparken før vi drar tilbake til Tela.

Dag 14
Avreise Tela til lufthavnen i San Pedro Sula og retur Gardermoen. Vi håper å rekke en fuglestopp underveis, Lancetilla botaniske hage f.eks, men dette avhenger av avreisetiden for flyet (ca to timers reisetid).

 

   Edelkotinga


Pris
Endelig pris er ikke avklart ennå, men vil trolig ligge på omkring 43-45000 kr per deltaker. Flypriser og dollarkurs vil kunne endre overslaget.

13 hotellovernattinger (dobbeltrom, dersom man ønsker enkeltrom vil en kostnad på ca 300 USD komme i tillegg). Bra standard. Tre måltider om dagen. Drikke (ex alkohol). Transport (biler).

Inngangsbilletter til nasjonalparker og -reservater. Lokalkjente guider, moms, 4% turistskatt.

Eventuelt justert pris vil gis før endelig påmelding ved utsendelse av depositumkrav.

Ikke inkludert i prisen: Alkoholholdig drikke, tips, småmat/godteri, avreiseskatt på flyplassen (p.t 37 USD eller tilsvarende i honduransk valuta). Videre visum, reiseforsikring, lommepenger, annen drikke enn vann til måltider og eventuelt driks. Tillegg for enkeltrom.

Antall deltakere
Turopplegget er basert på 14 deltagere. Turen kan kjøres med færre, men vil da kunne bli noe dyrere.

   ZapotekvaktelReisetidspunkt
Reisetidspunkt er fastsatt til 17. feb. – 02. mars 2018, men tidspunktet kan fortsatt bli forskjøvet en dag eller to, avhengig av flybilletter. Turens offisielle start og slutt er ved Oslo lufthavn.

Transport 
Fly fra Oslo lufthavn til San Pedro Sula. Kjøretøy i Honduras?

Overnattingsfasiliteter 
Hoteller med god til normal standard.

Mat 
Mat og drikke (ex.mineralvann/alkohol) er inkludert på hele turen. En del frokoster i felt for å slippe å vente på hotellfrokost (få med de beste timene om morgenen)

Vær 
Honduras er tropisk dvs temmelig varmt og klamt. Det er tørrere i perioden januar til may, varmest i perioden april til september. Vi forventer klare morgener, men det skyer ofte over i løpet av dagen. Kanskje lett regn..
   Gulbeinhonningkryper

 

Fotografering
Ikke prioritert aktivitet på denne turen, men det vil være gode muligheter for fotografering på de ulike lokalitetene vi besøker.

Helse 
Det er ingen krav til vaksiner for innreise til Honduras. Folkehelseinstituttet anbefaler likevel vaksiner mot hepatitt, difteri og stivkrampe, kanskje også tyfoid. Det er ikke malaria i de områdene vi skal til. Trenger heller ikke myggnett. Det er ingen spesielle utfordringer helsemessig, tilgang til medisin og til lege- og sykehus er akseptable i byene. NOF-Travel anser at personlig helse og vaksinestatus er den enkeltes ansvar og oppfordrer alle til å kontakte sin lege i forkant av lange utenlandsreiser for eventuelle behov.

Nødvendig utstyr 
Reiseforsikring og pass. Kikkert burde være unødvendig å nevne, men gode feltklær inkl. fjellstøvler/gode tursko, feltbukse, langermet skjorte, regnfrakk, solhatt og solkrem, myggstift, personlige medisiner. Guidene stiller med to teleskoper, om du vil ha med eget så kan man det.


Annet
Språk: Offisielt språk er spansk. Med unntak av langs nordkysten duger ikke engelskkunnskapene våre noe særlig. Guidene er flerspråklige.

Valuta: Lokal valuta er honduranske lempira (etter den indianske nasjonalhelten Cacique Lempira som kjempet mot spaniolene på 1530-tallet), men de tar også amerikanske dollar og dette kan veksles på flyplassen. VISA og, noe, Mastercard.

Sikkerhet/Politikk
Området vi skal være i er trygt. Det er en del kriminalitet i hovedstaden, men vi skal ikke dit. Norges ambassade i Guatemala er ansvarlig for hele Mellom-Amerika, men det er konsulat i San Pedro Sula (og i Tegucigalpa). Se for øvrig norske myndigheters informasjon på landsider.no

Norske borgere som reiser til Mellom-Amerika oppfordres til å registrere seg på www.reiseregistrering.no.
   Brilleugle

 

Påmelding 
Påmelding hos Natur og Fritid. Først til mølla gjelder.


Turleder
Morten Bergan er født i 1956 og oppvokst i Bærum/Akershus. Morten er geolog av yrke. Aktiv fuglekikker siden guttedagene og avholdt mange ekskursjoner. I den «nye» verden har han vært mye i USA og noe i Argentina, har bodd i Texas og vært på fuglekikkertur i Honduras’ naboland Costa Rica.
Lokal guide blir William Orellana, som Morten traff på et av Williams besøk i Norge, samt en guide til.

 
Reisevilkår
NOF Travel reisevilkår (trykk på link)

Ved spørsmål, kontakt NOF-Travels turleder på m.bergan(at)online.no el. Tlf 905 97 448.

Litteratur
R. Gallardo «Guide to the Birds of Honduras»  
Fagan og Komar «Peterson Field Guide to the Birds of Northern Central America»

 

   Praktketsal

 

 

Nof Travel

Klikk her for å vise alle varer på tilbud!

10 mest solgte varer
Nikon Sportstar EX 8x25 DCF Sky-Watcher Mercury 705 AZ3 m/vendeprisme
Nikon Aculon A211 zoom 10-22x50 Swarovski Objektivdeksel til EL50
Kamuflasje stoltelt Kamuflasjetelt - Photo Hide Buteo Mark II
Swarovski Objektivdeksel til EL42 og SLC42 Buteo Snoot / Lenscover
Nikon Monarch 5 8x42 Nikon Aculon W10 8x21 Gul
4 mest solgte bøker
Himmelkalenderen 2019 Fuglesang (kompakt)
Gyldendals store fugleguide (myk perm) Maur i Norge
4 mest solgte optikk
Nikon Sportstar EX 8x25 DCF Sky-Watcher Mercury 705 AZ3 m/vendeprisme
Nikon Aculon A211 zoom 10-22x50 Nikon Monarch 5 8x42

Facebook

Følg Natur og Fritid på
facebook.com/naturogfritid

Twitter

www.twitter.com/naturogfritid


--