Cxense Display
Gå til hovedmeny

Fuglekassekamera

Sjekk opp vår demonstrasjonsside for fuglekassekameraer.


Bla i vår vinterkatalog

Kjøp gavekort!


Kambodsja og Vietnam      Uforpliktende påmelding 

NoF Travel tur, januar 2020

Pris: 1
Publiser på FaceBook!
Tilgjengelighet: Venteliste
Vi drar på fugletur i skogene og våtmarkene i Kambodsja og Vietnam. Her besøker vi også det berømte tempelet Angkor Wat i Kambodsja og de rike skogsområdene i nærheten. Turleder er Magne Myklebust og vår "lokale" guide er Bengt Legnell fra Sverige.
Kambodsja og Vietnam
Varenummer20203

Vi lander i Thailand og får dermed også noen få feltdager i Thailand. Hovedfokuset på turen vil være endemiske og utrydningstruede fuglearter i Kambodja og Vietnam.

NoF Travel-tur til Kambodsja, Vietnam og Thailand 13.-29. januar 2020

Etter tre vellykkete turer til Thailand setter NoF Travel nå fokus på Vietnam og Kambodsja. Tidligere var det sammenhengende løvskogsområder fra Saigon, Vietnam i øst til Bangkok, Thailand i vest. Disse skogsområdene er nå sterkt fragmenterte, og mange fuglearter som finnes her er endemiske og utrydningstruede. Faktisk skal vi besøke et område i Vietnam (Dalat) som har den høyeste konsentrasjonen av endemiske fuglearter pr. areal i hele Asia.

Turen starter i Thailand, der kalksteinsmarktimal og enorme mengder rynkeleppeflaggermus (Khao Yai) er blant målartene. Så krysser vi grensa til Kambodsja og kjører til byen Siem Reap og det berømte tempelet Angkor Wat. Vi besøker innsjøen Tonle Sap – den største innsjøen i Sørøst-Asia. Her skal vi med kanoer besøke den flytende byen Prek Toal, og ta oss inn i et område som huser malaystork og storadjutant. Vi leter etter bengaltrappe i gressmarkene ved Tonle Sap, og drar så til Tmatboey der orientpygméfalk, blånakkeibis og kjempeibis er blant målartene.

   Bengaltrappe i Siem Reap. Foto Bengt Legnell


Turen går så videre til Vietnam og Cat Tien nasjonalpark. Her kan man se fargerike og utrydningstruede sjeldenheter som smaragdpåfugl, plettfasan, pompongfasan, smaragdpitta og burmabambushøne. Turen går så til den gamle franske kolonibyen Dalat, hvor en rekke endemiske fuglearter er våre mål. Etter seks begivenhetsrike dager i vietnamesiske skoger så avslutter vi turen i Thailand. En hel feltdag i Laem Pak Bia med leting etter skjesnipe, asiabekkasinsnipe og sakhalinsnipe. På tur til flyplassen i Bangkok og hjemreise får vi et stopp ved Nong Pla Lai, der en rekke rovfuglarter er vårt mål. Dette inkluderer praktkjerrhauk og østsivhauk.

Les: NoF Travel Thailand turrapport 2016, NoF Travel Thailand turrapport 2017

 
  TUROVERSIKT  
  Reisebeskrivelse  
  Pris  
  Antall deltakere  
  Transport  
  Reisetidspunkt  
  Overnattingsfasiliteter  
  Mat  
  Vær  
  Fotografering  
  Helse  
  Nødvendig utstyr  
  Annet - Visum  
  Påmelding  
  Turleder  
  Artsliste  
  Reisevilkår  
     

 

Turen dag for dag

Under følger et forventet dag-til-dag program. Vær oppmerksom på at avreise og det endelige programmet kan avvike noe.

Dag 1 – Avreise Gardermoen morgen.

Dag 2  –Ankomst til Bangkok, Thailand om morgenen. Transfer til Seam Reap, Ankor Wat etter lunsj.

En tur till det svært kjente tempelet Angkor Wat er planlagt, dette ligger bare en halvtimes kjøring fra vårt overnattingssted. Mulig blir det ettermiddag dag 3. Angkor Wat er det mest berømte tempelet i ruinbyen Angkor, som ligger bare noen kilometer nord for Siem Reap. Det finnes en mengde fuglearter blant ruinene – som befinner seg i et skogsområde. Eksempelvis finnes flere arter parakitter her, bl.a. den utrydningstruede aleksanderparakitten. Blant flere arter med fluesnappere kan man finne overvintrende koboltfluesnapper.


   Storadjutant i Prek Toal. Denne truede arten finnes omtrent bare her i Sørøst-Asia. Ellers finnes arten i Assam og Bihar, India. Foto Bengt Legnell

 

Dag 3 – Tidlig om morgenen drar vi ut på innsjøen Tonle Sap, som er den største innsjøen i Sørøst-Asia. Vårt mål er den flytende byen Prek Toal. Der flyter alt: markeder, små butikker, politistasjonen, kirker osv. på flåter. Transport skjer med kanoer. Dette fordi sjøens vannstand varierer 20-30 meter melllom regntid og tørre perioder. Den viktigste næringsveien i Prek Toal er naturligvis fiske. I byen bytter vi til mindre motoriserte kanoer for å komme inn i naturreservatet i våtmarksområdet like ved. Her finnes store kolonier av asiagapenebb og beltestork. De viktigste målartene er de utrydningstruede artene malaystork og storadjutant – som begge hekker her. I området finnes til og med en koloni av den utrydningstruede flekknebbpelikanen. Båndelveørn og blåhalebieter er andre spennende arter vi får se her. Vi kommer tilbake til Siem Reap tidlig på ettermiddagen. Senere på dagen kan deltakerne selv velge mellom hvile på hotellet, vandre rundt for å se byen Siem Reap eller bli med en tur til Angkor Wat (med Bengt Legnell).

 

   Flekknebbpelikan i Prek Toal.  Foto Bengt Legnell

Dag 4 – Tidlig om morgenen skal vi kjøre en time til gressmarkene ved innsjøen Tonle Sap sør for Siem Reap. Målart nummer én her er den kritisk truede bengaltrappen. Det finnes mye annet spennende som man kan oppdage i dette åpne kulturlandskapet, for eksempel rubinstrupe, mandsjuriasanger og asiablåvaktel. Noen ganger dukker til og med den sjeldne sarustrana opp her. Etter lunsj starter vi bilturen opp til den sagnomsuste byen Tmatboey, som er ganske nær grensa til Thailand. Dette er ikke langt fra byen der den beryktede Pol Pot ble født og begravet. Vi gjør et par stopp på veien til Tmatboey, bl.a. for å forsøke å se den karismatiske orientpygméfalken. Den er utrydningstruet, og er ganske vanskelig å registrere. På kvelden besøker vi plassen der den kritisk truede kjempeibisen overnatter. Det finnes bare noen få hundre individer igjen av denne arten. Vi innkvarteres for natten i bungalower som får strøm fra solcellepaneler, noen kilometer utenfor pittoreske Tmatboey..

   Blånakkeibis i Tmatboey. Denne arten er også kritisk truet – verdensbestanden er på om lag 670 individer. Det finnes en liten bestand i Kalimantan, Borneo (Indonesia) mens den største bestanden er i skogsområdene i det nordvestlige Kambodsja. Foto Bengt Legnell

 

Dag 5 – Løvskogsområdene her er de eneste gjenværende av tidligere enorme skogsområder som bare for hundre år siden strakte seg sammenhengende fra Saigon, Vietnam i øst til Bangkok i vest. Det finnes fortsatt bra med spettefugler igjen i disse skogsområdene. Det dreier seg om om lag 15 arter, bl.a. den utrydningstruede skiferspetten. Dette er en av verdens største spettearter, og har et unikt urtidsaktig utseende. Vi gir oss selv en ny mulighet for å finne kjempeibisen, kanskje fant vi den ikke ved første forsøk. Det er ikke hver tur til området som belønnes med å få sett arten, som har et utseende som gir inntrykk av at den eksisterte i dinosaurenes epoke.

Dag 6 – Ny morgen i Tmatboey. På ettermiddagen drar vi til Boeng Toal, ca. 2½ times kjøring fra Tmatboey. I Boeng Toal finnes en "Vulture resturant" der de tre kritiskt truede gribbartene teraigribb (1-2000 ind. fordelt på to populasjoner, bengalgribb og rødhodegribb fôres. I Boeng Toal overnatter vi i bekvemme safari-telt (camping-senger, laken, dusjtelt etc).

Dag 7 – Etter en morgen i Boen Toal kjører vi ned til Siem Reap og tar fly til Saigon, Vietnam. Får vi et tidlig fly så kjører vi til Cat Tien nasjonalpark. Får vi et sent fly overnatter vi i Saigon.

Dag 8 – Vi kjører til Cat Tien nasjonalpark ved overnatting i Saigon. Her finnes det svært mange spennende fuglearter i regnskogen der Vietcong hadde sitt hovedkvarter under Vietnamkrigen. Cat Tien er kjent for å være skogen der man kan se fargerike og utrydningstruede sjeldenheter som smaragdpåfugl, plettfasan, pompongfasan, smaragdpitta og burmabambushøne. I løpet av de siste årene har vår vietnamesiske guide etable flere fotoskjul i parken, så her kan man kanskje få sett noen av de ovenfor nevnte artene fra skjul.

   Plettfasan fra Cat Tien, Vietnam. Arten er endemisk for Vietnam, og det finnes også en svært liten bestand i Kambodsja. Foto Bengt Legnell

Dag 9 – Enda en dag i Cat Tien. Vi bor i bungalower med air-condition i parken.

Dag 10 – Morgen i Cat Tien. Senere har vi en lengre biltur foran oss til den gamle franske kolonibyen Dalat som ligger på den annameiske høysletten. Morgon i parken. Her bor vi bekvemt med byen som utgangspunkt for ulike dagsturer. Dalat-området har den høyeste konsentrasjonen av endemiske fuglearter i Vietnam, og for øvrig det høyeste antall endemiske fuglearter pr. areal i Asia. Her leter vi etter den karismatiske og sterkt truede gråkronetimal samt vietnamfink. Den fargerike båndkutia er vanskelig å få sett, men i Dalat har vi muligheten. Det samme er tilfelle for den enda mer fargerike ildkragelattertrost. Disse artene er endemiske og sterkt truede. Det finnes om lag 10 endemiske arter rundt Dalat.

   Ildkragelattertrost fra Dalat, Vietnam. Arten er sterkt truet og endemisk for Dalat-området. Dessverre er denne arten utsatt for fangst for å selges på burfuglmarkedet. Foringsstasjonen vi besøker må holdes hemmelig, slik at faunakriminelle ikke kommer på besøk of fanger fuglene der. Foto Bengt Legnell

Dag 11 – Hele dagen rundt Dalat

Dag 12 – Hele dagen rundt Dalat. Vår vietnamesiske guide har flere fôringsstasjoner i området, med fotoskjul der vi på nært hold kan se og fotografere noen av disse fargerike, sky og sjeldne juvelene.

Dag 13 – Hele dagen rundt Dalat.

   Flekkløftstjert Dalat, Vietnam. Foto Bengt Legnell

Dag 14 – Fly til Saigon og videre til Bangkok der vi lander om ettermiddagen. Vi drar så videre til Laem Pak Bia ved Siambukta..

Dag 15 – Hele dagen tilbringes i Laem Pak Bia der vi leter etter skjesnipe, asiabekkasinsnipe og sakhalinsnipe blant de enorme antallene av vadefugler.

Dag 16 – Transport tilbake til Bangkok. Men først stopper vi på rismarkene rundt Nong Pla Lai (nær Petchaburi) for å se etter storskrikørn, keiserørn, steppeørn, dvergørn og andre rovfugler som svartglente, østsivhauk og praktkjerrhauk. Vi kommer til Bangkok om ettermiddagen og tar sent fly tilbake til Norge.

   Sakhalinsnipe (fuglen til høyre) sammen med en liten flokk sibirsniper Laem Pak Bia, Thailand. Begge er sterkt truet (Endangered) – av sakhalinsnipe er det igjen 700-1300 individer på verdensbasis. Foto Bengt Legnell


Pris
Av tidshensyn ønsket vi å få lagt ut denne turen om vi skal rekke å arrangere den i 2020. Det betyr desverre at pris er relativt usikker på nåværende tidspunkt, men vil nokså sikkert ligge mellompå ca. kr.36 000 - 42.000 pr. deltaker. Både flypriser og større endringer i valutakurs kan endre prisen noe utover dette. Likeledes vil prisen kunne bli litt høyere om det blir få deltakere. Ikke inkludert i prisen er reiseforsikring, lommepenger, alkoholholdig drikke til måltider og eventuelt driks. Justert (sikker) pris vil gis før endelig påmelding ved utsendelse av depositumkrav.

Tillegg for enkeltrom ca. kr. 4000.

Antall deltakere
Det er satt et tak på 10 deltakere inklusiv norsk reiseleder. I tillegg kommer lokal guide og sjåfører.

Reisetidspunkt
Siste halvdel av januar 2020 (Foreløpig er 13.-31. januar planlagt dato-intervall).

Transport 
Fly fra Oslo til Bangkok. Vi kjører i en minibuss underveis. Det blir også fly fra Siem Reap, Kambodsja til Saigon, Vietnam.

Overnattingsfasiliteter 
Fra akseptabel til god kvalitet på hotellene.

   Gråkronetimal fra Dalat, Vietnam. Arten er endemisk for Dalat-området, og er også en sterkt truet fugleart. BirdLife estimerer totalbestanden til å være på 1500-4000 individer. Foto Bengt Legnell

Mat 
Alle måltider er inkludert. Deltakere som ønsker spesialkost eller har allergier må melde fra. Drikkevarer til måltider er ikke inkludert.

Vær 
Vi forventer temperaturer på 25-35C på dagtid, men i høyden kan det bli kjølig på morgenen, men ikke riktig kaldt. Normalt er det svært lite nedbør i januar.

Fotografering
Fotografering vil ikke bli en prioritert aktivitet på denne turen, men det blir normalt gode muligheter.
   Kjempeibis i Tmatboey. Arten er kritisk truet, og i følge BirdLife International så er det 194 individer igjen. Disse har tilhold i skogsområdene i det nordvestlige Kambodsja. Foto Bengt Legnell

Helse 
Vi understreker at NoF Travel anser at personlig helse og vaksinestatus er den enkeltes ansvar, og oppfordrer alle til å kontakte fastlege/reiseklinikk i forkant av lange reiser for oppdatering av vaksiner, malariamedisin osv. For en oversikt over anbefalte vaksiner så kan man sjekke nettstedet www.vaksine.no.

Nødvendig utstyr 
Reiseforsikring og pass. Kikkert er nødvendig. Gode feltklær og godt fottøy. Visum er nødvendig til Kambodsja, mens opphold under 15 dager er visumfritt for norske statsborgere i Vietnam. Man trenger ikke visum til Thailand.

Annet
Dette er en «all-inclusive» tur med en lokal guide.

Sikkerhet/Politikk
Området regnes som trygt uten alvorlige konflikter.
   Storniltava hunn fra Dalat, Vietnam. Foto Bengt Legnell


Påmelding 
Påmelding hos Natur og Fritid. Først til mølla gjelder.


Turleder
Norsk turleder er Magne Myklebust, Trondheim. Magne var turleder for NoF Travels tur til Thailand i 2018, og deltok også på NoF Travels tur til Thailand i 2016. Bengt Legnell blir vår lokale guide. Bengt har en enorm kunnskap om fuglelivet i Sørøst-Asia og har tidligere ledet rundt 10 turer til Kambodsja og Vietnam, og langt flere turer til Thailand. Han var vår lokale guide på de tre turene NoF Travel hadde til Thailand i perioden 2016-2018.
 
Reisevilkår
NOF Travel reisevilkår (trykk på link)

Om det er noe du lurer på i forbindelse med turen, ta kontakt med reiseleder Magne Myklebust, magne@birdlife.no,  telefon +47 97 18 16 29.

Litteratur
Den anbefalte boka er
Birds of South-East Asia


NoF Travel Thailand turrapport 2016

NoF Travel Thailand turrapport 2017
   Blåhalebieter i Prek Toal. Foto Bengt Legnell

 

   Svartbaza. Foto Bengt Legnell

   Halsbåndfalkonetten er en av verdens minste falker – kun 15-17 cm. i lengde. . Foto Bengt Legnell

   Annamskjeggfugl fra Dalat, Vietnam. Arten er semi-endemisk for Vietnam og Laos, det foreligger også noen få registreringer av arten i Kambodsja. Foto Bengt Legnell

   Asurnattergal hann Cat Tien, Vietnam. Dette er en vintergjest i Vietnam og flere andre asiatiske land. Foto Bengt Legnell

   Smaragdpitta hann fra Cuc Phuong nasjonalpark. Denne pitta-arten finnes også i Cat Tien nasjonalpark. Foto Bengt Legnell

   Smaragdpitta hunn fra Cuc Phuong nasjonalpark. Foto Bengt Legnell

   Blågumppitta hann Cuc Phuong nasjonalpark. Denne pitta-arten finnes også i Cat Tien nasjonalpark. Den er sky og vanskelig å få sett – slik som de fleste andre pittaer er. Foringsstasjonene tiltrekker noen ganger pittaene. Blågumppitta finnes hovedsakelig i Vietnam, men også i Kambodsja, Laos og det sørlige Kina. Foto Bengt Legnell

   Båndkutia fra Dalat, Vietnam. Arten er endemisk til Dalat og de nordlige Annam-fjellene. Foto Bengt Legnell

   Aurorafluesnapper hann fra Dalat, Vietnam. Foto Bengt Legnell

   Pompongfasan hunn Cat Tien, Vietnam. Foto Bengt Legnell

   Vietnamfink fra Dalat, Vietnam. Denne arten er endemisk for Dalat-området og sterkt truet av innsamling til burfuglnæringen, slik som så mange andre fuglearter i Vietnam. Foto Bengt Legnell

   Skjesnipe fra Pak Thale, Thailand. Kritisk truet med bare noen få hundre individer igjen på global basis. Foto Bengt Legnell

 


Nof Travel

Klikk her for å vise alle varer på tilbud!

10 mest solgte varer
Arrox foldelupe 15x 21mm LED+UV Sky-Watcher Mercury 705 AZ3 m/vendeprisme
Nikon Aculon A211 zoom 10-22x50 Nikon Monarch 5 10x42
Nikon Monarch 5 10x42 med Gyldendals store fugleguide Buteo Snoot / Lenscover
Nikon Prostaff 3S 10x42 Ekstraspile til Doghouse
Sandisk Minnekort SDXC Ultra 64GB 80MB/s UHS-I Class10 Kamuflasjetelt - Photo Hide Aquila
4 mest solgte bøker
Gyldendals store fugleguide (myk perm) Hvem er den lille fuglen der?
Fuglesang (kompakt) Kongeøyenstikker
4 mest solgte optikk
Arrox foldelupe 15x 21mm LED+UV Sky-Watcher Mercury 705 AZ3 m/vendeprisme
Nikon Monarch 5 10x42 med Gyldendals store fugleguide Nikon Aculon A211 zoom 10-22x50

Facebook

Følg Natur og Fritid på
facebook.com/naturogfritid

Twitter

www.twitter.com/naturogfritid


--